ուրբաթ, մայիս 17
17 / 5 / 2024
Հանրապետությունում շարունակվում են արձանագրվել սնկից թունավորման դեպքեր

Հանրապետությունում շարունակվում են արձանագրվել սնկից թունավորման դեպքեր

Հանրապետությունում շարունակվում են արձանագրվել սնկից թունավորման դեպքեր, հայտնում են Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնից:
 
Սնկից առաջացած թունավորումներն ունենում են սուր ընթացք: 
Հիվանդության առաջին նշանները կարող են ի հայտ գալ 15 րոպեից մինչև 72 ժամվա ընթացքում:
 
Կլինիկական հիմնական ախտանշաններն են՝ որովայնի կտրուկ ցավը, սրտխառնոցը, անընդհատ փսխումները, առատ քրտնարտադրությունը, թքահոսությունը, գլխապտույտը, գլխացավը, անհագ ծարավի զգացումը, հալյուցինացիաները` առանց քնկոտության, ցնորքը, գիտակցության կորուստը, դեմքի կարմրությունը, սրտխփոցը, վախի զգացումը, լյարդի ախտահարման հետևանքով մեծացած և ցավոտ լյարդը, դեղնուկը, լյարդային կոման, երիկամների ախտահարումը:
 
Հիվանդության առաջին նշանների ի հայտ գալուն պես անմիջապես անհրաժեշտ է դիմել բժշկի։
 
Սնկից թունավորումներից և հետագա բարդություններից խուսափելու նպատակով մասնագետները քաղաքացիներին ևս մեկ անգամ հորդորում են՝
 
սննդում չօգտագործել անհայտ ծագման սունկ.
 
չհավաքել սունկ ճանապարհների եզրերից.
 
ուտելու և թունավոր սունկը տարբերակելու համար հիմք չընդունել նկարները, քանի որ թունավոր սնկերը շատ հաճախ աճում են ուտելի սնկերի մոտ և կարող են արտաքին տեսքով շատ նման լինել միմյանց.
 
ուտելու և թունավոր սունկը տարբերակելու համար հիմք չընդունել ժողովրդական առասպելները, ըստ որոնց թունավոր սնկերին չեն մոտենում միջատները և այլ կենդանիները, կամ եփելու ընթացքում արծաթը սևանում է և սևացնում է սնկային արգանակը.
 
չուտել հում սունկ.
 
երեխաներին չկերակրել սնկով.
 
աղեստամոքսային համակարգի խնդիրներ ունեցող մարդկանց խորհուրդ չի տրվում սննդում օգտագործել սունկ.
 
սնկի հետ չօգտագործել ալկոհոլ, քանի որ այն ակտիվացնում է մի շարք թունավոր նյութեր.
 
թարմ սնկերը 1 օրից ավելի չպահել նույնիսկ սառնարանային պայմաններում.
 
չզբաղվել ինքնաբուժմամբ:

  • Կիսվել: