երեքշաբթի, հունիս 18
18 / 6 / 2024
Սննդամթերքի անվտանգությունը կոլեկտիվ պատասխանատվություն է. տեսչական մարմին

Սննդամթերքի անվտանգությունը կոլեկտիվ պատասխանատվություն է. տեսչական մարմին

Այսօր Սննդամթերքի անվտանգության համաշխարհային օրն է, ու ևս մեկ առիթ ընդգծելու անվտանգ սննդամթերքի կարևորությունը մարդու առողջության համար։ Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության տվյալներով՝ աշխարհում մոտ 600 միլիոն մարդ (10-ից 1-ը) հիվանդանում է աղտոտված սննդի օգտագործումից, իսկ 420 հազարը մահանում են նույն պատճառով:

Ինչպես հայտնում են ՀՀ սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնից, ոչ վաղ անցյալում նաև Հայաստանում արձանագրվել է սննդային գործոնով պայմանավորված թունավորման դեպք, որից տուժել է գրեթե 250 մարդ:

«Սա խնդիր է, որը համատեղ ջանքեր է պահանջում: Կարևոր է շեշտել, որ սննդամթերքի անվտանգությունը կոլեկտիվ պատասխանատվություն է, որտեղ բոլորը՝ արտադրողներից մինչև սպառողներ, ունեն հիմնարար պատասխանատվություն: Ու թեև կողմերը կատարում են իրենց պարտականությունները, մենք հաճախ ենք բախվում բացառիկ, անսպասելի իրավիճակների, որոնք կարող են վտանգել մարդու առողջությունը: Պետք է գիտակցել սննդամթերքի անվտանգության հետ կապված միջադեպերին պատրաստվելու կարևորությունը, անկախ նրանից, թե որքան մեղմ կամ ծանր են դրանք: Այդ դեպքերը կառավարելու պատրաստ լինելը պահանջում է սննդամթերքի անվտանգությունն ապահովող ամբողջ շղթայի՝ քաղաքականություն մշակողների, սննդամթերքի անվտանգության մարմինների, ֆերմերների, սնունդ արտադրողների ու վաճառողների, ջանքերը:

Սննդամթերքի անվտանգության անսպասելի խնդիրներից խոսափելու համար ՀՀ սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմինը ջանում է բարձրացնել մարդկանց իրազեկվածությունը սննդի անվտանգության խնդիրների վերաբերյալ, ուսումնասիրում է միջազգային փորձն ու քայլեր ձեռնարկում սննդամթերքի անվտանգությունը բարելավելու համատեղ մոտեցումներ, լուծումներ, ուղիներ մշակելու, միջազգային լավագույն փորձը տեղայնացնելու համար, կարևորում է սննդի շղթայի յուրաքանչյուր դերակատարի գործունեությունը, պատասխանատվությունն ու թիմային աշխատանքը: Այս համալիր մոտուցումը միայն կարող է ապահովել ոլորտի զարգացումը»,- ասված է հաղորդագրության մեջ:

  • Կիսվել: