Մեկ ռեստորան ու հյուրանոց արդեն փակվել են, կորուստներ դեռ շատ են լինելու. Աշոտ Բարսեղյան
Հանրային սննդի փորձագետ, Աշոտ Բարսեղյանը արտակարգ դրության երկրորդ օրը շարունակում է տեղեկություններ ստանալ երևանյան ռեստորանների գործունեության մասին ու դրանք հուսադրող չեն:
InfoPort.am-ի թղթակցի հետ զրույցում Բարսեղյանը նկատեց, որ արտակարգ դրություն հայտարարելուց հետո երևանյան ռեստորանների 25-30 տոկոսը միայն շարունակեցին աշխատանքը, բայց հաճախելիությունն է կտրուկ նվազել:
«Եթե շատ պանիկա չլինի, վարակակիրների թիվը չաճի ու իրավիճակը վերահսկելի լինի, հնարավոր կլինի վերականգնել հաճախելիությունը: Այդ դեպքում հնարավոր կլինի որոշ ծախսեր փոխհատուցել: Բայց ստեղծված իրավիճակը ցույց է տալիս, որ առնվազն 1-2 ամիս ծանր է լինելու»,- մեզ հետ զրույցում ասաց Աշոտ Բարսեղյանը:
Նրա ներկայացմամբ, վերջին օրերին արդեն մեկ ռեստորան փակվել է, քանի որ մինչև հոկտեմբեր արված ամրագրումները չեղարկվել են, Ծաղկաձորում փակվել է նաև հյուրանոցներից մեկը։
«Ռեստորանների մասով մենք կունենանք զգալի անկում, և ես չեմ վախենում կանխագուշակել, որ նրանց մի մասը չի դիմանա ու կփակվի»,- ասաց մասնագետը:
Հարցին, թե կառավարությունն ի՞նչ կարող է անել ստեղծված իրավիճակում՝ Բարսեղյանը նկատեց, որ պետությունն այս դեպքում պետք է փորձի հարկերի, տուրքերի մասով ընդառաջի ռեստորանատերերին, օրինակ՝ աշխատողների եկամտահարկը չգանձի, ների կոմունալ որոշ ծախսեր և այլն:
«Գոնե պետք է փորձել փրկել թույլերին: Եթե խոշոր ռեստորանատերերը կդրսևորեն ճկունություն, ապա թույլերը, փոքրերը չեն կարող նման իրավիճակից կորուստներով դուրս չգալ», -հավելեց նա՝ ընդգծելով, որ այս սեզոնը հանրային սննդի վայրերի համար ամենաեկամտաբեր ժամանակահատվածն է, հետևաբար կորուստը շատ մեծ է լինելու:
Մասնագետը մեկ այլ խնդիր էլ մատնանշեց. «Այն հանրային սննդի կետերը, որոնք արտակարգ դրության ժամանակահատվածում որոշել են աշխատել, չունեն Առողջապահության նախարարության կողմից կազմված ուղեցույցներ: Երևանում ռեստորանների մեծ մասը չունի ջերմություն չափող ինֆրա-կարմիր սարքեր, մինչդեռ դրանք կարող էին բաժանվել և հորդորել չափել հաճախորդների ջերմությունը՝ մտնելուց առաջ:
Բացի այդ, կարող էին պատրաստել ու բաժանել ուղեցույց՝ ինչպես կազմակերպել խոհանոցի աշխատանքը արտակարգ դրության ժամանակ, ինչպես ու ինչ հեռավոության վրա դասավորել սեղանները, ինչքան մարդ ընդունել կամ չընդունել: Բայց հիասթափեցնող է, որ Առողջապահության նախարարությունը նման քայլեր չի ձեռնարկել», - ընդգծեց Աշոտ Բարսեղյանը:
Նկատենք՝ արտակարգ դրությունը, որը հաստատվել էր երկրում կորոնավիրուսի ներթափանցման հետևանքով, շարունակվելու է մինչև ապրիլի 14-ը: Շատ ռեստորաններ ենթադրել են, որ արտակարգ դրության ընթացքում պետք է ամբողջապես փակվեն, սակայն հետագայում պարզ է դարձել, որ այնուամենայնիվ, նրանք գործելու են:
Նշենք, որ արտակարգ դրության մասին որոշման համաձայն, հանրային սննդի և ժամանցի վայրերի օբյեկտները կարող են փակվել պարետի առանձին կարգադրության համաձայն: Նման կարգադրություն սակայն դեռ չկա: